Beskrivning Målet med kursen är att ge kursdeltagarna grundläggande samt fördjupade kunskaper och färdigheter i utredning med testinstrumentet Bayley-4. Utbildningen består av både teoretiska och praktiska moment. Under de praktiska delarna av kursen får kursdeltagarna möjlighet att öva på själva testförfarandet.
Dag 1: Kontextualisering och administrering - Beskrivning av Bayley utvecklingsskalor och dess användningsområden i klinik resp forskning - Introduktion av Bayley-4 och dess struktur, förklaring av testets delskalor, scoring och normer - Jämförelse mellan Bayley-4 och föregående skalor (t.ex. Bayley-III) - Jämförelse mellan Bayley-4 och andra utvecklingsbedömningsinstrument för samma åldersgrupp - Bayley utvecklingsskalor prediktiva värde i förhållande till IK - Praktiskt moment som inleds med ”rundvandring i testväskan” och presentation av dess innehåll. I den praktiska delen av kursen demonstreras test-item med barn i olika åldrar. Kursdeltagarna får också prova utvalda test-item för samtliga delskalor tillsammans med varandra. Kursledare finns tillhands för vägledning.
Dag 2: Administrering, poängberäkning och profiltolkning - Praktiskt moment fortsätter (se beskrivning ovan) och syftar till att samtliga delskalor ska presenteras, demonstreras och övas på. - Fokus på poängberäkning och profiltolkning med övningsexempel.
Omfattning: 2 heldagar Datum: 28-29 november, 2024 Tid: Kl.09.00-16.00 Plats: Stockholm, detaljer kommer inom kort
Målgrupp Leg psykolog eller PTP-psykologer
Förberedelser Vi rekommenderar starkt att ta med en egen testväska för de praktiska momenten.
Kursintyg Efter genomförd utbildning får alla deltagare ett utbildningsintyg på genomförd utbildning.
Kursledare Johanna Månsson och Emma Englund
Bokningsvillkor Bokningen är bindande och antalet platser är begränsade. Avbokning görs skriftligen och snarast till oss (klicka här för kontaktformulär) senast 4 veckor innan kursen startar. Sker avbokningen senare än 4 veckor före kursens start, debiteras 50 % av avgiften. Vid för få anmälda kan kursen ställas in och avgiften återbetalas. Faktura skickas per post. Betalningsvillkor är 30 dagar netto. Alla priser är exklusive moms.
Emma Englund
Emma Englund är leg psykolog och specialist i neuropsykologi. Hon har arbetat med neuropsykologiska utredningar inom flera olika områden, såsom vuxenpsykiatri, kognitiv medicin och pediatrik. Hon har genom sitt arbete i neonatalvården på Skånes Universitetssjukhus skaffat sig stor erfarenhet av att testa små barn med Bayley utvecklingsskala, som används i det Nationella uppföljningsprogrammet för neonatala riskbarn. Hon har med sina kollegor drivit en verksamhetsutveckling som resulterat i Sveriges första team för Neuropsykologisk utredning och bedömning i neonatalvården (Neo-NUB), där små barn som tidigt avviker i sin sociala/kommunikativa utveckling erbjuds utredning för Autism. Emma är också doktorand i forskningsprojektet Developmental Outcomes in high-Risk Infants in southern Sweden (DORIS), en longitudinell uppföljningsstudie som undersöker neuropsykologiska konsekvenser av extrem prematuritet och annan svår neonatal sjuklighet.
Se vår intervju med Emma Englund!
Johanna Månsson är leg psykolog och Fil. Dr. i utvecklingspsykologi. Hennes forskningsområde är extremt prematurfödda barns utveckling, bl a inom ramen för den nationella och tvärprofessionella studien Extremely Preterm Infants in Sweden Study (EXPRESS). Hon har tidigare arbetat som Föräldra- och barnhälsovårdspsykolog, men är numera aktiv som kliniker och forskare i neonatalvården på Skånes Universitetssjukhus och vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet. I arbetet som neonatalvårdspsykolog har Johanna skaffat sig stor erfarenhet av att testa små barn med Bayley utvecklingskala, som används i det Nationella uppföljningsprogrammet för neonatala riskbarn. Hon har med sina kollegor drivit en verksamhetsutveckling som resulterat i Sveriges första team för Neuropsykologisk utredning och bedömning i neonatalvården (Neo-NUB). Teamet erbjuder små barn, som tidigt avviker i sin sociala/kommunikativa utveckling, utredning för Autism. Johanna är en av initiativtagarna till det longitudinella forskningsprojektet Developmental Outcomes in high-Risk Infants in southern Sweden (DORIS) som undersöker neuropsykologiska konsekvenser av extrem prematuritet och annan svår neonatal sjuklighet. Johanna undervisar också blivande psykologer bl a i utvecklingspsykologi och neuropsykologisk testning med barn.
Se vår intervju med Johanna Månsson!