Patienter med psykossjukdom har ofta funktionsnedsättningar i såväl basala som mer komplexa kognitiva funktioner. Dessa funktionsnedsättningar utgör centrala fenomen vid sjukdomens uppkomst och har dessutom en betydande inverkan på individens framtida prognos. De kognitiva funktionsnedsättningarna är mycket vanligt förekommande, men variationen inom patientgruppen är stor. I vilken utsträckning och på vilka sätt den kognitiva förmågan försämras av sjukdomen (vilket framförallt sker i samband med första insjuknandet) samt i vilken grad kognitiv funktion kan återhämtas, är mycket varierande. Därför är det angeläget att varje patient med psykossjukdom utreds individuellt.
Innehåll
- Olika typer av psykoser, när är det psykos och när är det inte psykos?
- Samsjuklighet och differentialdiagnostik (ex personlighetssyndrom, autism och affektiv problematik)
- Hur påverkas kognitiva funktioner vid psykossjukdom, kopplingen till negativa symptom.
- Hur genomföra en kvalificerad kognitiv utredning vid psykossjukdom, lämpligt testbatteri, beteendeobservationer
- Hur kan testresultatet återkopplas på bästa sätt så att det ger en terapeutisk effekt som ökar hopp, sjukdomsinsikt och följsamhet i behandling.
- Hur kan kunskap om kognition användas i bemötande, omvårdnad och behandling vid psykossjukdom.
Datum: 24 mars 2025
Tid: 13:00-16:00
Plats: Digitalt
Målgrupp
Föreläsningen riktar sig primärt till psykologer och PTP-psykologer, men även andra professionella (t.ex. läkare, arbetsterapeuter, kuratorer och annan omvårdnadspersonal) som möter dessa individer inom sina verksamheter och önskar få uppdaterad kunskap och ökad förståelse för gruppen är välkomna att anmäla sig.
Kursledare: Christine Bedinger